10 tips om langer van je auto te genieten
Geplaatst op 7 juni 2019

10 tips om langer van je auto te genieten

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van jouw auto kunnen genieten, zonder dat hier teveel kosten bij komen kijken. In dit artikel vertellen wij meer over hoe jij zolang mogelijk van je auto kunt genieten en wat je juist niet moet doen. Lees meer voor 10 tips om de levensduur van jouw auto te verlengen.


1. Gebruik je rem om te remmen

Misschien wel de meeste logische tip, maar veel automobilisten met een handbak remmen af ‘op de motor’. Dit zorgt voor extra belasting waardoor de levensduur van de componenten van je versnellingsbak worden verkort.


2. Laat je airco aan

Moderne airconditioningsystemen zijn zeer efficiënt en door ze bijvoorbeeld tijdens de winter uit te schakelen, veroorzaak je enorme schade aan de afdichtingen en andere componenten. Dus als je 'm uiteindelijk gebruikt, zal het systeem waarschijnlijk lekken of een belangrijk onderdeel is kapot en dat kost je uiteindelijk meer dan wat je hebt bespaard op brandstof.


3. Gebruik je garage

Makkelijker kan haast niet: gebruik je garage. Door je auto te stallen in je garage voorkom je roest, dat de zon het interieur verbleekt en overige beschadigingen.


4. Koude start? Liever niet

Een motor heeft het de eerste vijf minuten nadat ‘ie wordt gestart het zwaarst. Een koude motor heeft weinig smering, doordat deze onderin het blok zit en dik is. De slijtage is dus bij koude motor het zwaarst en dat geldt niet alleen voor de winter.


5. Tank op tijd

Als je je brandstoftank helemaal leeg tankt, loop je meer kans op het beschadigen van het brandstofsysteem. Het is dus belangrijk om op tijd te tanken en overigens een kleine moeite.


6. Smeren

Het is belangrijk zo af en toe even de sloten, scharnieren en verbindingen te smeren. Hiermee voorkom je dat slijtage. Het beste kan je kiezen voor een drie in een smeermiddel.


7. Check bandenspanning

Hoe is belangrijk om af en toe je bandenspanning te controleren. Niet alleen een te lage bandenspanning maar ook een te hoge bandenspanning is niet goed voor jouw banden. Lees alles over het controleren van jouw bandenspanning in ons vorig artikel.


8. Controleren voorkomt repareren

Je oliepeil, de accu, je verlichting, koelvloeistof en meer. Het is belangrijk om af en toe je auto te controleren. Met controleren voorkom je repareren. Controleer ook de lampjes op je dashboard en als je niet weet wat iets betekent, kijk dan in het instructieboekje van je auto of vraag jouw garage.


9. Kies je wegen

Het klinkt misschien wat vergezocht maar is het niet. Als je elke dag over slechte wegen rijdt, kan dit schade toebrengen aan de onderkant van je auto. Het gevolg? Versleten schokbrekers, kromme velgen en beschadigde banden. Even omrijden kan dus de levensduur van jouw auto verlengen.


10. Koppeling management

Als je een handgeschakelde versnellingsbak hebt en je voet op het koppelingspedaal laat rusten, zal de koppeling gedeeltelijk worden ingeschakeld, waardoor deze sneller slijt. Het lijkt misschien een voor de hand liggend punt, maar rijd niet met je voet op de koppeling. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen dit toch doen.


Bron: www.ad.nl