5 redenen voor het toenemen van autoschade
Geplaatst op 8 januari 2019

5 redenen voor het toenemen van autoschade

Uit recente cijfers van het CED blijkt dat het aantal aanrijdingen is toegenomen en het daarbij horende schadebedrag hoger is geworden. Maar hoe komt dit? Want we hebben toch steeds betere en veiligere auto’s?
 

1.      Smartphone

Veel mensen doen het. Toch even dat Whatsappje antwoorden tijdens het rijden of toch even dat ene telefoontje plegen. Maar duidelijk is wel; de smartphone is een belangrijke oorzaak van aanrijdingen. En aanrijdingen zijn de grootste oorzaak van autoschade. Zon 84% van alle schades aan personenauto’s worden veroorzaak door aanrijdingen.
Er zijn helaas geen duidelijke statistieken over hoe vaak de smartphone de oorzaak was van het ongeluk. Dit komt omdat er vaak te weinig bewijs is dat de smartphone de oorzaak was en het dus niet geregistreerd wordt.
 

2.      Drukte op de weg

Door de groeiende economie zien we dat er steeds meer auto’s zijn. Het aantal voertuigen groeide in 2016 en 2017 met bijna 2% terwijl dat in de jaren ervoor maar 1% was. Meer auto’s op de weg betekent logischer wijs dat er ook meer ongelukken gebeuren.
 

3.      Airbag

Doordat de auto’s moderner worden en tegenwoordig vrijwel alle auto’s zijn voorzien van een airbag groeit de hoogte van de schade. De luchtzak kan je leven redden maar zorgt ook voor meer beschadigingen in de auto.
 

4.      Het weer

Ook het weer speelt een belangrijke rol bij het aantal ongelukken en de hoogte van het schadebedrag. De afgelopen jaren waren er vaker storm- en hagelbuien en werden deze buien ook steeds heftiger. Het aantal schadegevallen en de hoogte van de schade zijn hierdoor toegenomen.
 

5.      Innovatie

De auto’s van tegenwoordig kunnen steeds meer taken van de bestuurder overnemen. Het inparkeren hoef je niet meer zelf te doen en ook het tijdig remmen doen de nieuwe auto’s vaak voor je. Het voordeel hiervan is dat we ons veiliger voelen op de weg. Het nadeel daarvan is echter dat bestuurders hierdoor minder geconcentreerd gaan rijden of risicovoller gaan rijden.
 

Naast de redenen voor het toenemen van autoschade zijn er ook genoeg redenen voor het afnemen van autoschade. Denk hierbij aan een betere infrastructuur, ontwikkeling in de technologie van auto’s en bijvoorbeeld het doorrijden bij lichte schade.

In het volgende artikel gaan we het hebben over de afname van autoschade en gaan we concluderen of de hoeveelheid autoschadegevallen en de waarde daarvan nou toeneemt of afneemt.


informatiebron: absoluut.tv