Autoschade door fietsers
Geplaatst op 22 mei 2019

Autoschade door fietsers

Fietsers en voetgangers worden beschouwd als ‘zwakkere’ verkeersdeelnemers. Daarom ben je als automobilist in de meeste gevallen aansprakelijk, mocht er wat gebeuren. Voor autoschade zijn hier speciale regelingen voor. Lees er alles over in dit artikel.


Fietser veroorzaakt schade aan de auto

Fietsers zijn vaak onvoorspelbaar in het verkeer. Ze komen uit het niets een zijweg uit of fietsen zonder verlichting. Toch ben je als automobilist geheel of gedeeltelijk aansprakelijk voor de schade aan je auto door een fietser. Dit komt omdat fietsers beschermd worden door de wet, omdat ze simpelweg meer risico lopen op zwaar letsel dan een automobilist. Ook als de fietser schuld heeft aan de aanrijding.

De leeftijd van een fietser speelt hierbij een belangrijke rol:

  • Bij een ongeval met fietsers tot 14 jaar: de automobilist is volledig aansprakelijk
  • Bij een ongeval met fietsers vanaf 14 jaar: de automobilist is minimaal 50% aansprakelijk


Autoschade door fietsers claimen

Ondanks fietsers wettelijk beschermd worden, kan je wel de schade die veroorzaakt is door een fietser claimen. Dit kan je rechtstreeks bij de fietser doen of zijn AVP (Aansprakelijkheids Verzekering Particulieren). Wel moet je aankunnen tonen dat de fietser een fout heeft gemaakt en dat er aan jouw kant sprake was van overmacht.


In uitzonderlijke gevallen kan je de schade volledig verhalen op de fietser. Maar dit lukt zelden, denk hierbij aan erge gevallen als een zelfmoordpoging van de fietser. Het aandragen voor het bewijzen hiervan ligt bij de automobilist. Zorg er na de aanrijding in ieder geval voor dat je gegevens van getuigen verzameld, een duidelijk overzicht maakt van de situatie en als het kan foto’s van de schade maken. Vergeet uiteraard niet de gegevens van de fietser.


Een indicatie van de schadekosten

Wanneer je schade aan je auto hebt door een fietser, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je een indicatie hebt van de schadekosten. Mocht je eventueel schade kunnen claimen, heb je die indicatie sowieso nodig. Voor een indicatie van de schadekosten, kun je terecht bij Regio Autoschade.


Wat gebeurt er met de schadevrije jaren?

Omdat autoschade niet altijd jouw schuld is, wil je natuurlijk niet dat je schadevrije jaren dalen. Bij een aantal autoverzekeraars daalt het aantal schadevrije jaren als je de schade claimt. Je moet daarna dus een hogere premie betalen.


Steeds meer verzekeraars werken met een ‘no blame’ systeem, waarbij je alleen terugvalt in schadevrije jaren als je zelf schuld hebt aan de claim. Let op; schuld hierbij is iets anders dan aansprakelijkheid, want (deels) aansprakelijk ben je toch. Maar kan je aantonen dat de fietser schuld draagt, lever je geen schadevrije jaren in.


Bron: https://www.geld.nl en http://123autoschade.nl