Autoschade door slechtwegdek
Geplaatst op 27 mei 2019

Autoschade door slecht wegdek

Je hebt autoschade gekregen door slecht wegdek. Je zou denken dat je hier niks aan kan doen, maar toch zit je wel met de schade. Maar wist jij dat het mogelijk is op schade op de wegbeheerder te verhalen? Wij vertellen er meer over in dit artikel.


Wanneer heb ik geen recht op vergoeding?

In sommige gevallen heb je sowieso geen recht op een vergoeding. Aangezien je de gemeente aansprakelijk stelt als de gemeente wist van de situatie en genoeg tijd had om deze te verhelpen. Dit betekent dus dat je geen vergoeding krijgt wanneer de gemeente overmacht aantoont. Enkele voorbeelden zijn:

  • Tijdgebrek; de gemeente heeft nog niet de kans gehad om de situatie te herstellen
  • Geldgebrek; de gemeente heeft niet de financiële middelen om de situatie te herstellen
  • Onvoldoende informatie; de gemeente was (nog) niet op de hoogte van de situatie
  • Eigen verantwoordelijkheid; je hebt niets uit gedaan op aangegeven waarschuwingen rondom de situatie


De gemeente aansprakelijk stellen

Wanneer je autoschade hebt opgelopen door een slecht wegdek, werkzaamheden die niet goed aangegeven zijn, resten op de weg van een eerder ongeval of door een te hoge verkeersdrempel is het mogelijk om de gemeente aansprakelijk te stellen. Maar wel zolang dit binnen de bebouwde kom is gebeurd.

Niet alle wegen vallen onder dezelfde wegbeheerder. Zo stel je de provincie aansprakelijk wanneer het gaat om provinciale wegen en Rijkswaterstaat wanneer het gaat om auto- en snelwegen.


Hoe stel ik de gemeente aansprakelijk?

Om de gemeente aansprakelijk te stellen moet je contact opnemen met jouw gemeente. De gemeente vertelt je wat je moet doen en zullen je de benodigde formulieren toe sturen. Deze vul je uiteraard in en stuur je terug. Hier kan je eventueel nog een brief bij doen om jouw standpunt duidelijk te maken. Voeg ook bewijsmateriaal zoals fotos van de situatie, getuigenverklaring en een politierapport toe, om je argumenten te verduidelijken. Je provincie kan je op dezelfde manier aansprakelijk stellen.


De gemeente is niet aansprakelijk

Lukt het je niet om de gemeente aansprakelijk te stellen? Probeer dan je autoverzekering, soms bieden zij de uitkomst. Hierbij leven je echter wel je schadevrije jaren in als je de schade claimt en betaal je meestal een eigen risico.

Het verschilt natuurlijk per verzekeraar en afhankelijk hoe jij verzekerd bent, of de verzekeraar jou kan helpen. Toch is het handig altijd handig om contact op te nemen met je verzekeraar. Ze kunnen je helpen met de schade te verhalen of kunnen je tips geven.


Voor het herstellen van autoschade door slecht wegdek kan je natuurlijk bij Regio Autoschade terecht. Voor vragen of heb je zelf schade opgelopen, neem dan contact met ons op.


Bron: www.geld.nl en www.anwb.nl