
Gaan we in de toekomst minder schade rijden?
Door ontwikkelingen van rijhulpsystemen kunnen we de kans op ongevallen steeds meer voorkomen. In deze blog vertellen wij meer over de rijhulpsystemen en hoe deze schade kunnen voorkomen.
Tegenwoordig zijn steeds meer auto’s voorzien van rijhulpsystemen. Dit draagt natuurlijk aan de veiligheid onderweg maar ook voor het gemak van de bestuurders. Volgens een onderzoek van Bosch, hechten Europeanen steeds meer waarde aan elektronische assistentie in hun auto. Hieronder een overzicht van de meeste gebruikte rijhulpsystemen in Nederland.
Parkeerhulpsystemen
Parkeerschade is een van de meest voorkomende autoschades in NederlandGelukkig zijn er daarom parkeersensoren ontwikkeld die dit soort schade helpen voorkomen. Parkeerhulpsystemen variëren van alleen een piepje tot een automatische parkeerassistent. Al ruim 60% van de nieuwe auto’s sinds 2017 beschikken uit een parkeerhulpsysteem.
Het meest voorkomende hulpsysteem is dat de auto tijdens het inparkeren, stilstaande of bewegende objecten rondom de auto detecteert. De bestuurder hoort aan het geluid van de piepjes hoeveel ruimte er nog is. Bij nieuwe auto’s is er vaak een camera bij ingebouwd. Bij een automatische parkeerassistent neemt het systeem de volledige besturing tijdens het inparkeren over.
Autonomous Emergency Braking
Het klinkt ingewikkeld een ‘Autonomous Emergency Braking’ maar het is een systeem wat zeker schade kan voorkomen. Dit automatische noodremsysteem houdt het omliggende verkeer in de gaten. Als je auto te dicht in de buurt komt van omliggend verkeer, dan wordt de bestuurder gewaarschuwd. Of als een auto voor je plotseling afremt, remt het systeem de auto automatisch af.
In 2017 had 45% van de nieuwe auto’s zo’n systeem. Een jaar eerder was dit 39%. Vanaf 2022 wil de Europese Unie het automatische noodremsysteem verplicht maken.
Lane Assist Systems
Een Lane Assist Systems, oftewel een rijstrookassistent, waarschuwt je wanneer je geen richtingaanwijzer gebruikt of als je op een andere rijbaan terecht komt. Je wordt gewaarschuwd door middel van een trilling in het stuur of een hard geluid. Dit is handig voor onder andere lange ritten op de snelweg.
De hulpsystemen kunnen ongevallen nooit helemaal voorkomen maar bieden wel veel mogelijkheden voor veiliger te rijden. Het doel is natuurlijk om rijden zo veilig mogelijk te maken, om autoschade te voorkomen.
Bron: www.absoluut.tv