Hoe controleer ik mijn oliepeil?
Geplaatst op 1 april 2019

Hoe controleer ik mijn oliepeil?

Het is belangrijk om af en toe even de oliepeil van jouw auto te controleren. Het klinkt als een kleine moeite en dat is het eigenlijk ook. Belangrijk is het om te weten hoe je dit doet en waarom.


Waarom oliepeil controleren?

De olie in je motor functioneert niet alleen als smeermiddel voor draaiende delen maar is ook een koel- en zelfs reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Door middel van goede olie en het juist te controleren voorkom je motorschade.


Hoe controleer ik mijn oliepeil?

Stap 1

Zorg dat jouw auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je olie gaat peilen. Zorg ook dat de motor minstens 5 minuten uit staat.


Stap 2

Ontgrendel de motorkap door middel van de hendel. Weet je niet waar die zit? Kijk dan in het instructieboekje van je auto. Kijk dan ook even waar bij jouw auto de windhaak, de peilstok en het de plek waar je de olie bij moet vullen zitten.


Stap 3

Open de windhaak en open de motorkap, zet deze op het standaard.


Stap 4

Haal de peilstok eruiten maak deze schoon met een (oude) doek.


Stap 5

Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er weer uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale en maximale peil te zitten. Dus zit die onder het minimale peil? Dan moet je hem bijvullen.


Reserve olie

Zorg ervoor dat je altijd reserve olie in de auto hebt liggen. Let op: het is belangrijk dat dit hetzelfde type olie is als er al in de motor zit. Controleer vooraf of de dikte van de olie (staat aangegeven met een getal) en de API specificaties op de fles hetzelfde zijn.


Welke olie moet in mijn auto?

Het verschilt per auto welk soort olie jij nodig hebt. Kijk in de instructies van je auto vraag het aan je garage welke olie soort erin jouw auto hoort. Wanneer je de verkeerde olie in je auto doet kan dit zorgen voor diverse problemen.


Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geval of hangt er een vreemde geur? Of weet je niet wat je moet doen als er een lampje gaat branden? Neem dan niet teveel risico en laat je adviseren door jouw garage.