Hoe moet ik de bandenspanning controleren?
Geplaatst op 5 april 2019

Hoe moet ik de bandenspanning controleren?

Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van de auto. Daarom is het van belang om te zorgen dat de banden optimaal presteren. De juiste bandenspanning mag dan ook zeker niet ontbreken. In dit artikel vertellen wij meer over de bandenspanning van je auto.


Waarom bandenspanning controleren?

De juiste bandenspanning draagt mee aan de veiligheid van je auto. Naast de veiligheid bespaard het je ook kosten. Doordat de rolweerstand beter is, bespaard dit je brandstof. Brandstofbesparing draagt ook nog eens mee aan een beter milieu. Verder bespaart het kosten voor (nieuwe) banden, want met de juiste bandenspanning voorkom je slijtage.


Een te lage bandenspanning

Een te lage bandenspanning kan een negatieve invloed hebben op de auto. Zoals een langere remweg, slechte controle bij overstuur en onderstuurd, vergroot risico op een klapband en een snellere slijtage. Aan de andere kant heeft een lage bandenspanning een voordeel, namelijk het zorgt voor meer demping op ongelijke wegdek. Maar dit zien we vooral bij terreinwagens om hun grip te verhogen.


Een te hoge bandenspanning

Ook een te hoge bandenspanning kan slecht zijn voor je auto. Dit kan zorgen voor minder grip, verminderd daardoor het rijcomfort, grotere slijtage aan onderdelen en het profiel van de band. De enigste voordelen aan hard opgepompte banden zijn grotere stabiliteit in bochten en een lager brandstofgebruik.


Wat is de juiste bandenspanning?

Het verschilt per auto welke bandenmaat je hebt en welke bandenspanning hierbij hoort. De autofabrikant maakt daarom duidelijk welke bandenspanning bij je auto hoort. Wat de juiste spanning is kan je vinden op de bandenspanningstabel (een sticker in de auto). Je kunt deze sticker meestal vinden aan de binnenkant van het brandstofklepje, in de deurpost of achter de zonneklep. Ook is de bandenspanningstabel te vinden in het instructieboekje van de auto.


Hoe moet ik mijn bandenspanning controleren?

Nu je hebt afgelezen wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto is het belangrijk om de bandenspanning te controleren. Het beste is om dit regelmatig te doen bijvoorbeeld een keer in de vier weken.


Je kunt de bandenspanning controleren door middel van een bandenmeter. Deze meters kun je vaak vinden bij een tankstation of eventueel bij de garage. Echter kan je een bandenmeter ook zelf aanschaffen. Een bandenmeter kost vaak een paar euro maar dan hoef je niet elke keer naar het tankstation, waar je bijvoorbeeld 50 cent per keer moet betalen.


Bij het meten is het belangrijk dat je op een paar dingen let:

  • Zorg dat je weet wat de juiste spanning is
  • Zorg dat de banden koud zijn
  • Spanning voor en achter kunnen verschillend zijn
  • Controleer of het ventieldopje nog goed is
  • Vergeet niet het ventieldopje, na het meten, er weer stevig op te draaien
  • Controleer ook het reservewiel


Na het controleren weet je dus of de banden de juiste spanning hebben. Is dit niet het geval? Dan moet je ze op de juiste spanning brengen. Dit kan gemakkelijk bij het tankstation. Ook hierbij kan je kiezen om zelf een bandenpomp aan te schaffen, omdat je bij het tankstation vaak 50 cent per keer moet betalen.


Kan je er niet uitkomen met het controleren van de bandenspanning of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op of kom bij ons langs. Regio Autoschade helpt je graag.