Ik heb verkeerd getankt, wat nu?

Ik heb verkeerd getankt, wat nu?

Het kan iedereen overkomen maar handig is het zeker niet.. namelijk de verkeerde brandstof in je auto. Het kan natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk verkeerd getankt hebt, maar wat nu? In dit artikel vertellen wij wat jij moet doen als je de verkeerde brandstof getankt hebt.


Wat moet ik doen?

Wanneer je verkeerd getankt hebt, kan je direct een melding doen bij jouw pechhulp. In de meeste gevallen kunnen zij ter plekke langs komen, om de verkeerde brandstof uit de tank te tappen. Het is belangrijk dat je je auto uitlaat en niet gaat rijden, totdat de hulpdienst er is.


Kan ik weer verder rijden?

Heeft de hulpdienst de verkeerde brandstof eruit gepompt en heb je de juist brandstof erin getankt? Dan is er hoop dat je weer verder kan rijden, mits je de auto niet hebt gestart met de verkeerde brandstof. Heb je jouw auto gestart met de verkeerde brandstof, kan je niet verder rijden en is een reparatie noodzakelijk.


Benzine bij diesel

Als je benzine bij een dieselauto in tankt en daarmee gaat rijden, ontstaat er schade aan het brandstofsysteem. Ook al is het maar een kleine hoeveelheid. Dit komt doordat diesel ook een smerende functie in het brandstofsysteem heeft. Benzine is daarentegen juist het tegenovergestelde en smeer dan ook niet.


Diesel bij benzine

Diesel in een benzine motor is ook zeker geen goede optie. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine, waardoor de motor niet goed zal lopen. Ook zorgt diesel ervoor dat het oliepeil gaat stijgen en loopt dan langs de zuigveren direct het carter in.


Niet alleen benzine en diesel zijn verwarrend

Ruitenvloeistof, koelvloeistof, olie, eigenlijk lijkt alles op elkaar…

Gelukkig maken we het niet vaak mee maar stel voor je hebt je ruitenvloeistof en koelvloeistof door elkaar gehaald. Hiervoor geldt hetzelfde: start je auto niet en wacht op de pechhulp, zodat ze deze leeg kunnen pompen

“Ik was gezellig met de kinderen een dagje weg. De boordcomputer gaf aan dat de olie bijgevuld moest worden. Geen probleem, denk ik. Motorkap open, dekseltje eraf draaien en vullen maar. Helaas had ik het verkeerde dopje eraf gedraaid. De ruitensproeiervloeistof was nu bedekt met een laag olie”
https://blog.allsecur.nl/