Koelvloeistof controleren
Geplaatst op 10 april 2019

Koelvloeistof controleren

In twee vorige artikelen hebben wij het gehad over het controleren van de bandenspanning en de oliepeil. Ook is het belangrijk om af en toe je koelvloeistof te controleren. Vandaag gaan we vertellen hoe je dit moet doen en waarom.


Waarom is het belangrijk om koelvloeistof te controleren?

Tijdens het autorijden wordt de motor warm. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Wanneer de motor oververhit krijg je problemen met rijden en sta je uiteindelijk stil naast de weg. Daarom is het belangrijk om je koelvloeistof te controleren.


Koelvloeistof controleren

Belangrijk is om te zorgen dat je het koelvloeistof alleen controleert bij een koude motor.

Ook is het handig om ervoor te zorgen dat je auto zo waterpas mogelijk staat.

Het koelvloeistof reservoir bevindt zich onder de motorkap. Wanneer je deze gevonden hebt kun je het niveau van de koelvloeistof eenvoud aflezen op de tank. Hier staan namelijk twee indicatie pijlen: het minimale en het maximale niveau. Is de vloeistof onder het minimum? Dan moet je de vloeistof bijvullen. Let wel even op de oorzaak van het lage niveau, controleer op eventuele lekkage.


Soorten koelvloeistof

Er zijn veel verschillende soorten vloeistoffen. Daarom is het verstandig om vooraf even in het instructieboekje te kijken welke koelvloeistof jij nodig hebt, of vraag het na bij je garage.

Zorg er ook voor dat je niet twee verschillende soorten bij elkaar in schenkt. Als vuistregel kun je aanhouden dat je dezelfde kleur moet gebruiken als degene die al in het vat zit.