Veilig autorijden: Hoe voorkom je ongelukken?
Geplaatst op 1 maart 2019

Veilig autorijden: 5 tips om ongelukken te voorkomen

“Het gebeurt mij toch niet”: denken veel mobilisten voor ze de auto instappen. Veilig autorijden wordt nog steeds te vaak onderschat. Dagelijks wordt rijdend Nederland weer geconfronteerd met ongelukken op de weg. Er gebeuren dagelijks maar liefst meer dan 60 ernstige verkeersgewonden in Nederland.


De kans is op een ongeluk is er altijd en zal er ook voor altijd blijven. Dit betekend natuurlijk niet dat we ons niet kunnen voorbereiden om gevaarlijke situaties te vermijden. Daarom hieronder tips om ongelukken in te voorkomen.


Tip 1: Stap uitgerust de auto in

Een groot gedeelte van de ongevallen gebeurt door vermoeidheid. Het reactievermogen neemt af waardoor bestuurders minder snel reageren op situaties. In het ergste geval leidt vermoeidheid tot in slaap vallen achter het stuur. Gaat u vermoeid de weg op? Of raakt u onderweg vermoeid. Neem dan na elk uur even een pauze.


Tip 2: App niet achter het stuur!

Snel even een appje sturen of bekijken achter het stuur, doe het niet. Een paar seconden afleiding kan al genoeg zijn om een ongeluk te veroorzaken. Laat uw mobiel liggen en maak er geen gebruik van onder het rijden. Mocht u toch willen appen stop dan even langs de weg of wacht tot het eind van uw rit.


Tip 3: Geen alcohol in het verkeer

Het gebeurd nog steeds teveel: met alcohol achter het stuur. Dankzij campagnes als ‘BOB’ is het aantal slachtoffers door alcohol in het verkeer afgenomen. Toch blijft het verleidelijk om achter het stuur te kruipen als je gedronken hebt. Houdt er rekening mee en neem desnoods een taxi of gebruik het OV. U brengt niet alleen uzelf in gevaar maar ook anderen.


Tip 4: Houd rekening met de weersomstandigheden

Een laagstaande zon, ijzel of flinke windstoten? Ook het weer heeft grote invloed op het aantal ongevallen. Weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat automobilisten verrast worden en bijvoorbeeld van de weg afraken.Houd de weerberichten in de gaten zodat u voordat u de weg op gaat weet waar u aan toe bent.


Tip 5: Altijd uw gordel om!

De simpelste tip maar die toch het vaakst wordt vergeten. Ook al gaat het maar om een klein ritje, maak altijd gebruik van uw gordel. Ook achterin bent u verplicht om uw gordel altijd om te hebben. Bovendien kost een boete voor het rijden zonder gordel al snel €140,-.