Waarom het controleren van je verlichting belangrijk is
Geplaatst op 8 mei 2019

Waarom het controleren je verlichting belangrijk is

Je auto controleren hoeft niet perse bij de garage, veel aan jouw auto kan je zelf controleren. In eerdere artikelen hebben wij het onder andere gehad over het controleren van de bandenspanning en de koelvloeistof. In dit artikel vertellen wij meer over het controleren van je verlichting.


Verminderd zicht

Een kapotte koplamp spreekt voor zich, het verminderd je zicht. Maar kapotte verlichting maakt je ook minder zichtbaar voor medeweggebruikers. Tegenliggers zien je minder goed aankomen en wanneer je richtingaanwijzers niet werken weet niemand wat je gaat doen.

Naast het fout dat het onverantwoord is, loop je ook nog eens het risico op een boete.


Reserve lamp

Zorg er in ieder geval voor dat je een set reservelampen in de auto hebt liggen. Je kunt dan het beste voor een complete set kiezen, waar onder andere ook de richtingaanwijzers bij in zitten. Is je verlichting stuk maar kan je het ter plekke vervangen? Dan is er een grote kans dat de politie je niet zal bekeuren.


Een boete

Wist jij dat wanneer je verlichting niet goed functioneert, je een boete riskeert die kan oplopen tot €140? Heb je een set reservelampen bij je en repareer je je lampen ter plekke, dan zal je geen boete krijgen. Afhankelijk waar je aan de kant wordt gezet (binnen of buiten de bebouwde kom) kan je een boete ontvangen van minimaal €90 en maximaal €140.


Zelf de verlichting controleren

Je kan eenvoudig zelf je lichten controleren. Zorg er wel voor dat je dit samen met iemand doet. Zodat de een kan controleren en de anders de verlichting aan kan doen.


Zorg ervoor dat je alle lichten controleert. Hieronder een overzicht van de lampen die je moet controleren:

  • het stadslicht
  • dimlicht
  • grootlicht
  • de richtingaanwijzers
  • mistlampen
  • het achteruitrijlicht
  • het derde remlicht
  • en de kentekenverlichting


Bekijk hieronder de instructievideo van de ANWB over het controleren van jouw verlichting.

Bron: www.anwb.nl