Wanneer mogen mijn winterbanden er weer af?
Geplaatst op 13 maart 2019

Wanneer mogen mijn winterbanden er weer af?

Wel of geen winterbanden? En wanneer mogen mijn winterbanden er weer af? In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar worden toch sterk aangeraden. Het is belangrijk te weten wanneer je je winterbanden weer mag vervangen voor je zomerbanden. Lees alles over zomer en winterbanden in dit artikel.


Waarom winterbanden?

Je zou denken nu de sneeuw weg is, de winterbanden er weer af mogen. Dit is echter niet het geval. Winterbanden zijn namelijk niet alleen ter bescherming tegen sneeuw maar ook bij koude temperaturen.

Winterbanden hebben een hoger gehalte aan natuurrubber. Dit zorgt voor een zachtere structuur. De interactie tussen de compound van de band en het wegdek verandert wanneer de temperatuur daalt. Winterbanden hebben hier minder last van zodat je een betere wegligging hebt met koude temperaturen of sneeuw. Het verminderd ook de remweg van je auto.

Dit geldt ook wanneer de temperatuur stijgt, maar dan het tegenovergestelde. In dit geval zorgen zomerbanden voor een betere wegligging.


Bron: https://www.uniroyal.nl/auto


Hoe herken ik winterbanden?

Winterbanden kan je herkennen door de symbolen op de zijkant van de band. Namelijk een sneeuwvloksymbool en de M+S aanduiding. Ook herken je winterbanden aan het profiel van de band, wat invloed heeft op de grip van de banden.


Bron: www.anwb.nl


Zijn winterbanden verplicht?

Vooralsnog zijn winterbanden in Nederland niet verplicht. Wel wordt het sterk aangeraden om bij temperaturen onder de 7 graden wel winterbanden te gebruiken. In het buitenland is dit anders. In Duitsland en eigenlijk de meeste Alpenlanden zijn winterbanden wettelijk verplicht. Wanneer je in deze landen zonder winterbanden rijdt kan je van de weg worden gehaald. Check daarom eerst even of je winterbanden verplicht zijn in het land waar jij naar toe gaat.


Wanneer mogen mijn winterbanden er weer af? 

Winterbanden worden geadviseerd te gebruiken als de temperaturen onder de 7 graden dalen. Normaal gesproken is dit in de periode van oktober tot maart. Toch zegt dit niet altijd wat want we zien bijvoorbeeld de afgelopen dagen ook nog sneeuw. Maar de advieslijnen voor winterbanden zijn in de periode van oktober tot maart.