Wat kan ik doen tegen roestvlekken op mijn auto?
Geplaatst op 26 maart 2019

Wat kan ik doen tegen roestvlekken op mijn auto?

Een lelijke bruine vlek op je auto, juist een roestplek. Het ziet er niet uit en moet zo snel mogelijk van je auto af. Wat moet ik doen? En hoe voorkom ik dat het erger wordt?

In dit artikel vertellen wij meer over roestvlekken op je auto.


Hoe komt een roestvlek op mijn auto?

Een roestvlek kan ontstaan doordat je auto wordt blootgesteld aan de buitenlucht, er ontstaat dan oxidatie. Zout kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een roestvlek sneller zichtbaar wordt. Zout vreet ongezien aan de laklaag waardoor je er eigenlijk niks aan kan doen. Wat je wel kan doen is zorgen dat je er snel bij bent.


Is een roestvlek te voorkomen?

Helemaal te voorkomen is het niet, omdat je het zelf niet aan ziet komen. Wel kan je je auto goed onderhouden om de kans te verkleinen. Poets je auto regelmatig en zet hem in de wax. Een wax laag zorgt voor extra bescherming aan de autolak. Ook zorgt het ervoor dat er minder zuurstof en vocht bij de lak kan komen. Tevens biedt het ook bescherming tegen vuil en kan je vuil gemakkelijker van je auto wassen.


Kan ik de roest zelf verwijderen?

Roest verwijderen kan je zeker zelf doen, mits je er snel genoeg bij bent. Hieronder een paar stappen om zelf roest te verwijderen.


Stap 1:

Inspecteer je auto. Kan goed op welke plekken (lichte) roestvlekken ontstaan. Het is belangrijk om ook op lastige plekken te kijken zoals onder de auto of de wielkasten. Zorg er wel voor dat je auto schoon is voor je hem inspecteert.


Stap 2:

Bepaal in hoeverre de lak is aangetast. Kijk voorzichtig in hoeverre het oppervlak is aangepast. Dit kan door licht te drukken met bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Twijfel je? Doe dan niet te veel en schakel jouw schade expert in.


Stap 3:

Je kunt de roest verwijderen afhankelijk van de locatie en de diepte van de roestvlek. Is het dicht aan de oppervlakte, kun je gebruik maken van een staalborstel of schuurpapier. Voor schuurpapier geldt hoe hardnekkiger de vlek, hoe grover het schuurpapier. Is de roestplek te ver doorgeroest? Schakel dan hulp in.


Stap 4:

Na het behandelen is het mogelijk dat er nog wat is blijven zitten. Om de laatste vlekken te verwijderen kun je gebruik maken van een roestverwijderaar. Weet je niet goed welke je moet kopen? Informeer dan voor meer en wij geven je graag advies.


Stap 5:

Om de plek weer glad te maken kan je gebruik maken van autoplamuur. Breng elke laag voorzichtig op. Schuur de plek licht met een fijn schuurpapier, doe dit na het aanbrengen van elke laag.


De plek moet natuurlijk weer dezelfde kleur krijgen als de rest van de auto, mits het op een zichtbare plek is. Om kleurverschil en de juiste kleurkeuze te maken kan je het beste contact opnemen met Regio Autoschade. Kom gerust eens langs of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.