Wat moet ik verplicht in mijn auto hebben?
Geplaatst op 8 maart 2019

Wat moet ik verplicht in mijn auto hebben?

In Nederland ben je niet verplicht om veiligheidsartikelen zoals een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je te hebben. Gek genoeg is het wel verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen wanneer je waarschuwingslichten niet meer werken. Hetzelfde geldt voor een defecte lichten. Het is niet verplicht om reservelampen in je auto te hebben, maar mochten ze niet meer werken ben je verplicht ze te vervangen.

Het is dus niet verplicht om veiligheidsartikelen in je auto te hebben. Echter is het wel handig om er een aantal in je auto te hebben, mocht er wat gebeuren. Ook verklein je op deze manier de kans op eventuele boetes. Hieronder een overzicht van veiligheidsartikelen die handig zijn om in je auto te hebben.


Een gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is in Nederland niet verplicht om in je auto te hebben. Wel is het verplicht om andere weggebruikers te waarschuwen wanneer je pech hebt of stil staat. In de meeste gevallen gebeurt dit met de waarschuwingslichten. Maar wanneer deze kapot zijn, ben je verplicht een gevarendriehoek te plaatsen. Zorg er daarom voor dat je deze toch in de auto hebt liggen. Mocht de situatie zich voordoen, plaats dan het driehoek ongeveer 30 meter achter je auto.


Veiligheidshesje

Ook een veiligheidshesje is niet verplicht om in je auto te hebben. Wel is het verstandig om er een aantal bij je te hebben. Wanneer je een ongeval hebt en je staat stil langs de weg wil je natuurlijk wel de andere weggebruikers je zien. Draag daarom een hesje zodat je zeker weet dat je in ieder geval opvalt, vooral in het donker kan een veiligheidshesje veel bijdragen aan je veiligheid. Zorg ervoor dat je meerder hesjes in je auto hebt liggen zodat inzittenden of mensen die hulp verlenen opvallen.


Reservelampen

De politie kan je aanhouden omdat een van je lichten niet werken. Wanneer je reservelampen bij je hebt kun je de defecte lichten zelf vervangen en krijg je vaak geen bekeuring. De bekeuring die hier je hiervoor kan krijgen kan oplopen tot 100 euro. Reservelampen zijn dus niet verplicht maar zorg er toch voor dat je reservelampen in je auto hebt liggen.


Autoraam noodhamer

Ook wel bekend als lifehammer. Een hamer die eigenlijk niet mag ontbreken in je auto ondanks het niet verplicht is. Een noodhamer kan het verschil maken tussen leven en dood en heeft dit in de praktijk al vaak bewezen. Met een noodhamer kan je je autoramen gemakkelijk doorslaan als je in nood je voertuig moet verlaten, bijvoorbeeld als je auto te water is. Veel noodhamers beschikken ook over een speciaal mes waarmee je je veiligheidsgordel kan doorsnijden. Zorg ervoor dat de noodhamer binnen handbereik ligt.


Een EHBO trommel

Een EHBO trommel is in Nederland niet verplicht om in je auto te hebben. Toch spreek het eigenlijk al voor zich waarom het handig is om er een bij je te hebben. Zorg er wel voor dat de EHBO trommel goed gevuld en compleet is. Een EHBO trommel is zeker geen overbodige luxe.


Handig om in je auto te hebben

Het is in Nederland dus niet verplicht om veiligheidsartikelen bij je te hebben. Echter is het wel aan te raden. Wanneer je terecht komt in extreme weersomstandigheden of je niet meer verder kan rijden is het handig om een paar artikelen in je auto te hebben. Denk hieraan aan artikelen zoals:

  • Warme dekens
  • Een zaklamp
  • Noodoplader voor je telefoon
  • Aansteker/lucifers
  • Voldoende eten en drinken (vooral handig als je op reis gaat)
  • Een reservebril


In het buitenland

In sommige landen is het wel verplicht om veiligheidsartikelen bij je te hebben. Check daarom even of je aan de eisen voldoet voordat je naar het buitenland gaat.