Wat te doen bij autodiefstal?
Geplaatst op 24 april 2019

Wat te doen bij autodiefstal?

Je komt terug bij je auto en je ziet dat je slachtoffer bent van autodiefstal.. sterker nog, je hele auto is weg! Autodiefstal kan je zelf natuurlijk niks aan doen maar wat krijg je vergoed? En weet jij wat je nu moet doen? In dit artikel vertellen wij meer over autodiefstal.


Je auto is gestolen

We gaan uit van het ergste geval, je auto is helemaal weg. In de meeste gevallen ontdek je pas dat je auto gestolen is wanneer de dief allang gevlogen is. Betrap je hem op heterdaad? ben dan direct 112. Is dit niet het geval, doe dan wel meteen aangifte bij de politie. Zorg ervoor dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt. Dan zet de politie in het kentekenregister van de RDW een aantekening dat jouw auto gestolen is. Je hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen en je bent niet meer aansprakelijk voor de schade die de dief veroorzaakt. De politie vraagt bij de aangifte onder andere naar:

  • merk, type en kenteken
  • plek waar de auto gestolen is
  • dagwaarde van de auto
  • kilometerstand
  • bijzonderheden van de auto
  • serienummers van spullen in de auto


Diefstal melden bij de verzekering

Diefstal van je auto wordt niet altijd gedekt door je verzekeraar. Heb je een WA verzekering? Dan dekt de verzekering alleen de schade die jou bij een ander aanbrengt, dus geen diefstal. Heb je een WA met beperkt casco of volledig casco (all risk), is een diefstal wel gedekt. Wel moet je diefstal altijd melden bij je verzekering, ongeacht hoe je verzekerd bent. Hierdoor kan je verzekeraar jouw betaling (tijdelijk) stop zetten.


30 dagen vindtijd

Jouw auto diefstal wordt niet direct afgehandeld door de verzekeraar. Ze houden namelijk een wachtperiode van 30 dagen aan. Wanneer je auto binnen 30 dagen wordt teruggevonden, dan bepaald de verzekering eventuele schade aan de auto.


Wordt je auto na 30 dagen niet gevonden? Dan keert de verzekeraar je het bedrag uit.

Als je auto hierna alsnog gevonden wordt, krijg je je auto terug. Maar moet je uiteraard wel het schadebedrag aan de verzekeraar terugbetalen.


Een vervangende auto?

Wanneer diefstal gedekt is door jouw autoverzekering, vergoedt de verzekeraar meestal ook de kosten voor een vervangende auto. Dit geldt vaak voor een maximale periode van 30 dagen (de 30 dagen vindtijd). Een vervangende auto verschilt per verzekeraar en deze informatie kun je terugvinden in de voorwaarden van jouw verzekeraar.


Hoeveel krijg ik terug?

Hoeveel je van de verzekering terugkrijgt, hangt af van de regeling die jouw autoverzekering heeft:

  • Nieuwwaarderegeling: deze geldt alleen voor nieuwe auto’s, je krijgt het bedrag dat jouw auto op dat moment nieuw kost uitgekeerd. Vaak geldt deze regeling alleen in het eerste jaar van je verzekering.
  • Aanschafwaarderegeling: een aanschafwaarderegeling vergoedt het aankoopbedrag van een tweedehands auto.
  • Gelijkwaardige autoregeling: heb je een gelijkwaardige autoregeling, dan krijg je genoeg geld om een gelijkwaardige auto weer te kunnen kopen.