Wat te doen bij een lekke band?
Geplaatst op 22 maart 2019

Wat te doen bij een lekke band?

Een lekke band zie je niet aankomen maar kan op een erg ongelukkig moment komen. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen bij een lekke band. Maar ook goed om te weten wat je vooral niet moet doen bij een lekke band. In dit artikel vertellen we wat te doen bij een lekke band.

 

Verschillende soorten lekke band

Een lekke band kan meerdere oorzaken hebben. Het binnendringen van scherpe voorwerpen in je band zorgt voor spanningsverlies en uiteindelijk dat die leeg loopt. Vaak zijn het glasscherven, spijkers en schroeven of scherpe stenen die een lekke band veroorzaken.

Een andere oorzaak is een slechte bandenspanning. Veel mensen denken dat een te hoge bandenspanning zorgt voor de kans op een lekke band, echter zorgt juist een te lage bandenspanning hiervoor.

Daarom is het belangrijk om af en toe je bandenspanning te controleren.


Wat moet ik doen bij een lekke band?

Het is belangrijk dat je goed reageert wanneer je een lekke band hebt. Zorg voor de juiste reactie om ongelukken te voorkomen.

Wanneer je een lekke band krijgt zul je merken dat je stuurproblemen krijgt. Raak hierdoor niet in paniek maar zorg dat je rustig blijft. De beste reactie is om een klein beetje gas te blijven geven zodat je genoeg controle houdt om veilig naar een veilige plek te rijden, bijvoorbeeld een vluchtstrook. Doorrijden met een lekke band verhoogd wel het risico op meer schade aan de band, maar in sommige gevallen moet je wel doorrijden.


Een lekke band vervangen

De meeste mensen hebben achterin de auto een reservewiel liggen. Toch zien we tegenwoordig, vooral bij de nieuwe auto’s, geen reservewiel meer. Het is belangrijk om te zorgen dat je je band op de goede manier vervangt.

Om je wiel te verwisselen, moet je je auto op de handrem zetten en in een versnelling zetten zodat je voertuig niet kan bewegen tijdens het verwisselen.

Draai eerst de wielmoeren een beetje los en krik vervolgens de auto op. Zorg ervoor dat de krik op een platte ondergrond staat en de auto recht staat. Wanneer je auto omhoog is kan je de wielmoeren helemaal los draaien en de band eraf halen. Plaatst vervolgens je reserve wiel en draai deze met de hand vast. Zet vervolgens je auto weer op de grond en maak daarna de wielmoeren weer helemaal vast.

Het reservewiel is niet hetzelfde als je normale wiel. Er wordt dan ook aangeraden om niet harder dan 80 km per uur te rijden met een reservewiel.


Wat moet ik nu doen?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op je reserveband blijft rijden. Kan dit wel? Zorg dan dat deze goed bevestigd is. Kom langs bij Regio Autoschade en wij controleren jouw banden en zorgen ervoor dat je veilig de weg op kan. Ook als je denkt dat het wel goed zit, komt toch langs bij Regio Autoschade want een lekke band kan ook schade opleveren wat je zelf niet ziet.