Wat te doen bij schade door een ander?
Geplaatst op 15 april 2019

Wat te doen bij schade door een ander?

Autoschade is natuurlijk nooit fijn en al helemaal niet als het veroorzaakt is door een ander. Maar weet jij wat je moet doen bij schade veroorzaakt door een ander? In dit artikel vertellen wij meer over autoschade door een ander.


All risk verzekerd

Wanneer je all risk verzekerd bent, hoef je alleen maar je verzekeraar op de hoogte te brengen van de schade en het schadeformulier in te vullen. De verzekeraar verhaalt vervolgens de schade bij de dader. Ben je niet all risk verzekerd? Lees dan hieronder verder wat jij moet doen.


Wat te doen bij schade door een ander?

In de meeste gevallen wordt de schade gewoon vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Wel is het belangrijk dat er een aantal dingen gebeuren voordat de schade kan worden vergoed. Wij geven een overzicht wat je moet doen wanneer de schade is aangericht door een ander:


Stap 1: Verzamel de gegevens van de ander en vul het schadeformulier in

Het is belangrijk om de gegevens van de tegenpartij te verzamelen, noteer ook de gegevens van de verzekering van de tegenpartij. Vul vervolgens samen het schadeformulier in. Wanneer het mogelijk is, maak dan ook foto’s van de schade. Is de auto doorgereden? Probeer dan het kenteken te noteren, dan kan je de rest van de gegevens bij de politie opvragen.


Stap 2: Neem contact op met de verzekering

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, dan kan je deze inschakelen op de schade bij de tegenpartij te verhalen. Ben je all risk verzekert? Dan moet je de verzekering alleen even op de hoogte brengen, want de schade wordt ongeacht wie de dader is vergoed.


Stap 3: Stel de tegenpartij aansprakelijk

Je stuurt een brief naar de verzekering om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. In de brief schrijf je duidelijk wat er gebeurd is, de datum, het tijdstip, de locatie en waarom jij vindt dat de tegenpartij aansprakelijk is. Stuur de foto’s mee en eventueel een getuigenverklaring. Ook is het belangrijk om een kopie van het schadeformulier toe te voegen.


Stap 4: Een schade indicatie

Voordat je een schadevergoeding kan vragen bij de tegenpartij, moet je natuurlijk eerst weten hoe groot de schade is. Vraag jouw autoschade bedrijf om een indicatie van de reparatiekosten. Vervolgens overleg je met de verzekering van de tegenpartij of het nodig is om een schade expert in te schakelen.

 

Stap 5: Wacht op de uitslag

Wanneer alles gedaan is, moet je wachten op de uitslag. Als de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent, wordt de schade vergoed. Maar wordt het afgewezen, dan komen de schade kosten op eigen rekening.

Ook kan er gekozen worden voor een gedeelde aansprakelijkheid. Hierbij moeten beide partijen hun eigen schade betalen. Wanneer je het niet eens bent met de uitslag kan je een klant indienen bij de betreffende verzekeraar. Ook kan je kiezen om naar de rechtszaak te gaan.


Heb je zelf schade door een ander en wil je dit laten repareren? Of wil je een indicatie van de kosten? Kom dan langs bij Regio Autoschade of neem contact met ons op.