Wat weet jij over de accu van jouw auto?
Geplaatst op 17 mei 2019

Wat weet jij over de accu van jouw auto?

Oke het is duidelijk, iedere auto heeft een accu en als je accu leeg is start de auto niet. Maar weet jij wat waarvoor je accu nog meer dient? En waarom die leeg gaat? In dit artikel vertellen wij alles wat je moet weten over de accu van jouw auto.


Wat is een accu nou precies?

Voordat we het gaan hebben over jouw accu, is het handig om goed te weten wat een accu nou eigenlijk is. Je kan de accu eigenlijk op twee verschillende manieren naam geven: namelijk accu en batterij. Verschillende fabrikanten noemen het anders, maar de functie van de accu/batterij is hetzelfde.


Wat doet de accu?

Een een auto accu zit elektrische energie. De energie in de accu is als eerst nodig om de auto te starten. Wanneer je de sleutel in het contact omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. De startmotor gaat draaien en zorgt er dan voor dat de motor aanslaat.

Op dat moment komt ook de dynamo in werking, deze zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen. Verder levert de accu energie aan elektrische apparaten en accessoires in de auto.


Mijn accu doet het niet

De meest voorkomende reden waarom de accu het niet doet, is omdat de accu leeg is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je per ongeluk de verlichting aan hebt laten staan. Om dit op te lossen heb je een tweede auto nodig en een set startkabels. In de meeste gevallen krijg je de accu zo weer aan de praat. Let er wel op dat je de plus en minpolen van de startkabels.


Werkt dit niet? Dan is je accu waarschijnlijk gewoon op en zal je een nieuwe moeten halen. Je kan bij jouw garage een accu test laten doen en deze, indien nodig, laten vervangen. De gemiddelde levensduur van een accu is zo’n drie tot zes jaar, afhankelijk van het gebruik van de auto.  


Waarom slijt een accu?

Dit komt simpelweg door het gebruik van de accu. Tijdens het gebruik neemt de hoeveelheid actief materiaal steeds een klein beetje af. Op een gegeven moment wordt dit te weinig, waardoor het niet meer genoeg capaciteit kan leveren en moet de accu vervangen worden.

Controleer regelmatig jouw accu of laat dit doen bij de garage in jouw buurt.


Heb je vragen? Of wil je graag meer weten? Neem dan contact met ons op.